יום חמישי, 22 במאי 2008

איסור חדש בחוץ לארץ - סיכום שיעור


ליל ל"ג בעומר תשס"ח, 22.5.08

יסוד הדין- ויקרא כ"ג, י"ד (מקור 1)
אין לאכול מן התבואה החדשה שנזרעה בחורף קודם להנפת העומר ביום ט"ז ניסן.
מהי זריעה? השרשה בת שלושה ימים קודם הפסח. יש לזרוע עד שלושה ימים קודם הפסח על מנת שהנפת העומר תתיר את התבואה שנזרעה, לכשתיקצר.
מה פירוש "מושבותיכם" המופיע בפס'? (מקור 2, 3)
א. שיטת ר' ישמעאל- חיוב בדין 'חדש' הוא רק לאחר ירושה וישיבה בארץ של עמ"י.
ב. שיטת ר' עקיבא- בכל מקום בו יושבים ישראל נוהג איסור 'חדש', בין בארץ ובין בחו"ל.

האם חדש נוהג בחו"ל? - הדין במשנה ובגמ'.
1. משנת קידושין (מקור 3)- מח' ת"ק ור' אליעזר. נראה שלדעת ת"ק, אין 'חדש' בחו"ל, בעוד ר' אליעזר חולק.
2. משנת עורלה (מקור 4)- סתם משנה היא כשיטת ר' אליעזר, שחדש נוהג בחו"ל. לכאורה, במקום בו סתם משנה נוקטת כדעה במחלוקת, י"ל שהמח' הוכרעה כר' אליעזר. מאידך, ניתן לומר שלא ידוע לנו איזו משנה קדמה. אם משנת עורלה קדמה לקידושין, ת"ק בקידושין חולק על התנא בעורלה.
3. מחלוקת משולשת בסוגיה מנחות ס"ח (מקור 5):

החכמים
מתי אכלו מן התבואה החדשה
סברה למנהג, הן לעניין תוקף דין חדש בחו"ל והן לעניין יו"ט שני של גלויות
רב פפא ורב הונא בריה דרב יהושע
במוצאי ט"ז
· חדש בחו"ל מדרבנן.
· לא חוששים לספק יו"ט.
רבנן דבי רב אשי
בבוקר י"ז
· חדש בחו"ל מדאורייתא
· ריב"ז תיקן את איסור "יום ההינף כולו" רק ליום הינף ודאי ולא לספק.
רבינא
במוצאי י"ז
· חדש בחו"ל דאורייתא
· חשש לשיטת ר' יהודה במשנה, שהאיסור ביחס ליום ההינף כולו הוא מן התורה

הסוגיה עצמה לא מכריעה כמי נפסקה ההלכה.

פסיקת ההלכה (מקורות 5,6,7,8)- הלכה כרבינא:
רמב"ם- מדובר בדין דאורייתא, גם בחו"ל.
שו"ע- האיסור חל בתבואת ישראל ובתבואת נוכרי. [בשלב זה עוד לא נעסוק ברמ"א, שהוא סיכום שיטות פוסקי אשכנז]

פסיקת ההלכה באשכנז-
הצגת הבעיה: בארץ ישראל ובארצות דרומיות דומות כמו צפון אפריקה וספרד, הזריעה נעשית לאחר החורף, קודם הפסח. התבואה נקצרת לאחר הפסח ולא מתעוררת בעיית חדש. מאידך, בארצות צפוניות באירופה, ישנן שתי עונות של יבולי תבואה. חלק ניכר מין היבולים הם מזריעת האביב, לאחר הפסח, כאשר הקצירה היא בקיץ. במצב כזה, צריכים להמתין כמשך זמן רב מאוד על מנת שיחלוף ט"ז ניסן, יום הנפת העומר, והתבואה החדשה תותר למאכל.

¨ שיטת האו"ז (מקור 9)- חדש בחו"ל מדרבנן בלבד ולכן ניתן להקל בו בשעת הדחק. מתבסס על משנה במנחות, התולה את הבאת העומר מתבואת ארץ ישראל דווקא, ומכאן למד שתוקף דין חדש בחו"ל הוא דרבנן בלבד. לגבי שיטות האמוראים בסוגיה במנחות שסברו שחדש בחו"ל דאורייתא, מאריך בהוכחות שלא כך נפסק בהכרח בסוגיה, ושאין חובה לפסוק על פיהם.
שעת הדחק והחובה לקנות מתבואת הנוכרים הם שיקולים מרכזיים אצל האו"ז להקל בדין 'חדש'.
על פי האו"ז, שדות של ישראל בחו"ל- עדיין התבואה אסורה מדין 'חדש'.
¨ הגהות מיימוניות (מקור 10)- התבואה היא "ספק חדש": רוב התבואה משרישה קודם לפסח. כמו כן, יש יבוא ממדינות דרומיות, בהן אין בעיית חדש בתבואה. מביא את שיטת מהר"ם רוטנבורג, שהחמיר על עצמו שלא לאכול תבואה חדשה.
¨ הרא"ש בתשובה (מקור 11)- רוב הזרעים נזרעים קודם להנפת העומר. יש גם תבואה משנים קודמות. במציאות בה ברור שאין זריעה קודם הפסח, לא יכול היה הרא"ש לפסוק לחומרא, שמא העם לא יקשיב לדבריו.
¨ תרומת הדשן (מקור 12)- יר"ש יחמיר, אבל אין למחות בהמון העם הנוהג היתר.
¨ הטור (מקור 13)- פוסק להלכה שאיסור חדש נוהג מדאורייתא גם בחו"ל, גם אצל נוכרי, ומביא את תשובת אביו הרא"ש לעניין ספק ספיקא ב'חדש' ועל כך שאין להורות איסור.
¨ הרמ"א (מקור 8.א.)- סיכום שיטות הפוסקים האשכנזים האוחזים בשיטת ה/ספק ספיקא' בתבואות.

אין איסור חדש בתבואת נוכרי (שיטת הב"ח)
שיטת תוס' בקידושין (מקור 15)- חדש נוהג גם בתבואת נוכרי. לומד את הדין מן הסוגיה בירושלמי (עורלה, קידושין [מקור 14]), שם אומרת הגמ' שהמשנה לא הביאה את דין חלה, הנוהגת גם בחו"ל, כי אינה שייכת בעיסת נוכרי אלא בעיסת יהודי בלבד. לעומת זאת, ר"א מביא את דין חדש, ומכאן למדים שחדש נוהג גם בתבואות נוכרי ו יהודי.
הב"ח (מקור 16)- לדעתו, שאלת הגמ' בירושלמי מוסבת על דברי ת"ק, הקובע שעורלה וכלאיים תקפים גם בחו"ל.
לפי דברי הב"ח, שיטת ר' אליעזר היא שחדש אכן קיים בחו"ל, אבל רק אצל תבואות יהודים, ואילו תבואת הנוכרי מותרת.
הב"ח תמה על הטור שציטט מתשובת אביו הרא"ש, על פיה אכן יש בעיית 'חדש' בתבואת הנוכרים, והדרך לפיתרון בעיה זו הוא בשימוש ב"ספק ספיקא". הלוא הרא"ש לא פסק בפסקיו ש'חדש' שייך בתבואת נוכרי?!.
הט"ז, חתן הב"ח (מקור 17)- חולק על שיטתו ומעדיף להקל ב'חדש' תוך שימוש במח' התנאים במשנת קידושין ובעובדה שלא נפסקה הלכה בגמ' כר"א.

שיטת ערוך השולחן והמשנ"ב
המשנ"ב (מקור 18)- בעל נפש יחמיר על עצמו.
ערוך השולחן (מקור 19)-
1. ציטוט של שיטת האו"ז, לפיה חדש בחו"ל מדרבנן.
2. דחייה של שיטת הב"ח, לפיה אין איסור חדש בתבואת נוכרים.
3. בתבואה ברוסיה ברור לגמרי שאין ספק ומדובר בתבואה חדשה שנזרעה באביב, לאחר הפסח.
4. ע"פ שיטת האו"ז, גם שדות ישראל בחו"ל פטורים מחדש, למרות שהאו"ז עצמו לא כתב כך!

מח' חסידים ומתנגדים-
¨ שיטת הגר"א (מקור 20)- חולק על היתר הב"ח.
¨ חסידים מתירים 'חדש' ע"פ הב"ח. יש המסבירים זאת בכך שהב"ח היה בצעירותו רב בקהילת מז'יבוז', עירו של הבעש"ט, ובקהילת בעלזא, ועל כן החסידים פסקו כמנהג המרא דאתרא במקומם. (ציץ אליעזר, מקור 21)

מקורות לעיון והרחבה:
1. הרב נחמיה טיילור, דף מקורות ועיון בסוגיית חדש בחו"ל:
http://www.torahmitzion.org/portal/forum_posts.asp?TID=119
2. אביעד ברטוב, איסור חדש ואיסור חדש בחו"ל:
http://www.etzion.org.il/vbm/archive/yomyom/o/o19.php
http://www.etzion.org.il/vbm/archive/yomyom/o/o20.php
3. אוהד פיקסלר, חדש בחוץ לארץ, שיעורים במסכת מנחות: http://www.etzion.org.il/vbm
4. הרב בני לאו, 'מסע בארון הספרים ההלכתי: גלגולי מצוות "חדש" בתולדות ההלכה' בתוך מסע אל ההלכה: עיונים בין-תחומיים בעולם החוק היהודי (בית מורשה ירושלים 2003) עמ' 127.

איסור חדש בחוץ לארץ - דף מקורות


איסור חדש בחוץ לארץ

ל"ג בעומר תשס"ח, 22.5.08

1. מקורות הבסיס
2. פסיקת ההלכה
3. פסיקת ההלכה באשכנז
4. שיטת הב"ח והמחלוקת סביבה
5. פסקי המשנ"ב וערוה"ש
6. חסידים ומתנגדים

I. מקורות הבסיס

1. ויקרא פרק כג, פס' ט-י"ד
(ט) וַיְדַבֵּר ה' אֶל מֹשֶׁה לֵּאמֹר: (י) דַּבֵּר אֶל בְּנֵי יִשְׂרָאֵל וְאָמַרְתָּ אֲלֵהֶם כִּי תָבֹאוּ אֶל הָאָרֶץ אֲשֶׁר אֲנִי נֹתֵן לָכֶם וּקְצַרְתֶּם אֶת קְצִירָהּ וַהֲבֵאתֶם אֶת עֹמֶר רֵאשִׁית קְצִירְכֶם אֶל הַכֹּהֵן: (יא) וְהֵנִיף אֶת הָעֹמֶר לִפְנֵי ה' לִרְצֹנְכֶם מִמָּחֳרַת הַשַּׁבָּת יְנִיפֶנּוּ הַכֹּהֵן: (יב) וַעֲשִׂיתֶם בְּיוֹם הֲנִיפְכֶם אֶת הָעֹמֶר כֶּבֶשׂ תָּמִים בֶּן שְׁנָתוֹ לְעֹלָה לַה': (יג) וּמִנְחָתוֹ שְׁנֵי עֶשְׂרֹנִים סֹלֶת בְּלוּלָה בַשֶּׁמֶן אִשֶּׁה לַה' רֵיחַ נִיחֹחַ וְנִסְכֹּה יַיִן רְבִיעִת הַהִין: (יד) וְלֶחֶם וְקָלִי וְכַרְמֶל לֹא תֹאכְלוּ עַד עֶצֶם הַיּוֹם הַזֶּה עַד הֲבִיאֲכֶם אֶת קָרְבַּן אֱלֹהֵיכֶם חֻקַּת עוֹלָם לְדֹרֹתֵיכֶם בְּכֹל מֹשְׁבֹתֵיכֶם:

2.א. ספרא אמור פרשה י
(יא) ... בכל מושבותיכם בארץ ובחוצה לארץ...

2.ב. ספרי במדבר פיסקא קז
קז) דבר אל בני ישראל כי תבאו אל ארץ מושבותיכם, ר' ישמעאל אומר בא הכתוב ללמדך שלא נתחייבו ישראל בנסכים אלא מביאתן לארץ ואילך, אחר ירושה וישיבה הכתוב מדבר. ... ללמדך שבכל מקום שנא' מושבותיכם בארץ הכתוב מדבר. א"ל ר"ע לפי שהוא אומר שבת הוא לה' בכל מושבותיכם (ויקרא כג ג) שומע אני בין בארץ בין בח"ל.

3.א. בבלי קידושין, לו:-לז.
מתני'. כל מצוה שהיא תלויה בארץ - אינה נוהגת אלא בארץ, ושאינה תלויה בארץ - נוהגת בין בארץ בין בחוצה לארץ, חוץ מן הערלה וכלאים; ר"א אומר: אף החדש.

גמ'. ... איבעיא להו: ר"א, לקולא פליג או לחומרא פליג? לחומרא פליג, וה"ק ת"ק: חוץ מן הערלה ומן הכלאים, דהלכתא גמירי לה, אע"ג דאיכא למימר חובת קרקע היא, אבל חדש - בארץ אין, בח"ל לא, מ"ט? מושב - לאחר ירושה וישיבה משמע, ואתא ר"א למימר: אף חדש נוהג בין בארץ בין בח"ל, מ"ט? מושב - בכל מקום שאתם יושבים; או דלמא לקולא פליג, וה"ק ת"ק: חוץ מן הערלה והכלאים, דהלכתא גמירי לה, וכ"ש חדש, דמושב - כ"מ שאתם יושבים משמע, ואתא ר"א למימר: חדש אינו נוהג אלא בארץ, דמושב - לאחר ירושה וישיבה משמע, ומאי אף - אקמייתא? ת"ש, דאמר אביי: מאן תנא דפליג עליה דר"א? ר' ישמעאל היא; דתניא: ללמדך, שכל מקום שנאמר בו מושב - אינו אלא לאחר ירושה וישיבה, דברי רבי ישמעאל; אמר לו ר"ע: הרי שבת, שנאמר בו מושבות, ונוהגת בין בארץ בין בח"ל! ... מדאמר אביי: מאן תנא דפליג עליה דר"א? רבי ישמעאל, ש"מ: רבי אליעזר לחומרא פליג, שמע מינה.

3.ב. ערלה פרק ג, משנה ט
... החדש אסור מן התורה בכל מקום והערלה הלכה והכלאים מדברי סופרים: סליק מסכת ערלה

4. בבלי מנחות, סח.-סח:
מתני'. משקרב העומר - הותר חדש מיד. הרחוקים מותרין מחצות היום ולהלן. משחרב בהמ"ק, התקין ר' יוחנן בן זכאי שיהא יום הנף כולו אסור. אמר ר' יהודה: והלא מן התורה הוא אסור, שנאמר: (ויקרא כ"ג) עד עצם היום הזה. מפני מה הרחוקים מותרין מחצות היום ולהלן? מפני שהן יודעין שאין ב"ד מתעצלין בו.

גמ' ... רב פפא ורב הונא בריה דרב יהושע אכלי חדש באורתא דשיתסר נגהי שבסר, קסברי: חדש בחוצה לארץ דרבנן, ולספיקא לא חיישינן. ורבנן דבי רב אשי אכלו בצפרא דשבסר, קסברי: חדש בחוצה לארץ דאורייתא, ורבן יוחנן בן זכאי מדרבנן קאמר, וכי תקין ליום הנף, לספיקא לא תקין. אמר רבינא, אמרה לי אם: אבוך לא הוה אכיל חדש אלא באורתא דשבסר נגהי תמניסר, דסבר לה כר' יהודה, וחייש לספיקא.




II. פסיקת ההלכה

5. הלכות גדולות סימן י"ב, הלכות עצרת
ואסיר למיכל חדש עד אורתא דשבסר נגהי תמנסר, דאמר רבינא אמרה לי אם אבוך אכיל באורתא דשבסר נגהי תמניסר וחייש לספיקה, וסבר לה כרבי יהודה. ...

6.א. רי"ף קידושין דף ט"ו מדפי הרי"ף
וקי"ל כר' אלעזר דסתם לן תנא כותיה דתנן החדש אסור מן התורה בכל מקום והערלה הלכה והכלאים מדברי סופרים:

6.ב. רי"ף פסחים, דף כח מדפי הרי"ף
ואסיר לן למיכל חדש עד אורתא דשבסר בניסן נגהי תמניסר דכתיב ולחם וקלי וכרמל לא תאכלו ותנן החדש אסור מן התורה בכ"מ ואמרינן בגמרא אמר רבינא אמר' לי אם אבוך אכיל באורתא דשבסר נגהי תמניסר סבר לה כרבי יהודה דאמר והלא מן התורה הוא אסור שנאמר עד עצם היום הזה עד עצומו של יום וקא סבר עד ועד בכלל וחיישינן לספיקא הילכך שבסר דספיקא דשיתסר הוא לא אכיל עד אורתא וכן הלכתא:

7. רמב"ם הל' מאכלות אסורות פ"י ה"ד
כל תבואה שהשרישה קודם הקרבת העומר אע"פ שלא נגמרה אלא אחר שקרב מותרת באכילה משקרב העומר, ותבואה שהשרישה אחר שקרב העומר אע"פ שהיתה זרועה קודם שקרב העומר הרי זו אסורה עד שיקרב העומר של שנה הבאה, ודין זה בכל מקום ובכל זמן מן התורה.

8.א. שולחן ערוך יורה דעה סימן רצג
(א) אסור לאכול חדש מתבואת חמשת המינים עד שיקרב העומר שהוא בט"ז בניסן, שנאמר: ולחם וקלי וכרמל לא תאכלו עד עצם היום הזה (ויקרא כג, יד) והאידנא, דליכא עומר, אסור כל יום ט"ז. ובח"ל, שעושין ב' ימים, אסור כל יום י"ז עד תחלת ליל י"ח.

(ב) איסור החדש נוהג בין בארץ בין בח"ל, בין בשל ישראל בין בשל עובד כוכבים.

(ג) תבואה שלא השרישה קודם לט"ז בניסן, אסורה עד שיבא העומר הבא.
הגה: ומ"מ כל סתם תבואה שרי לאחר הפסח, מכח ספק ספיקא, ספק היא משנה שעברה. ואם תמצא לומר משנה זו, מ"מ דלמא נשרשה קודם העומר (טור בשם הרא"ש). ובמיני תבואה שזורעים ודאי לאחר פסח, כגון במקצת מדינות שזורעין שבולת שועל ושעורים לאחר פסח, אז יש לו להחמיר אחר הקציר, אם לא שאין דלתות המדינות נעולות, ורוב התבואה באה ממקום אחר שזורעין קודם הפסח (הגהות מיימוני פי"א מהמ"א ותוס' ספ"ק דקידושין). וכן בזמן שימות החורף נמשכים לאחר פסח, ובכל הגליל ההוא זורעים לאחר פסח דברים הנזכרים, יש להחמיר ולחוש מן הסתם. אבל אין להורות לאחרים במקום שרוב שתייתן ואכילתן ממינים אלו, כי מוטב שיהיו שוגגין ואל יהיו מזידין (כן משמע בטור בשם הרא"ש ותרומת הדשן סימן קצ"א).

8.ב. שולחן ערוך או"ח סי' תפט, סע' י
אסור לאכול חדש אף בזמן הזה, בין לחם בין קלי בין כרמל, עד תחלת ליל י"ח בניסן; ובארץ ישראל, עד תחילת ליל י"ז בניסן.

III. פסיקת ההלכה באשכנז

9. ספר אור זרוע[1] ח"א, סי' שכח
ותימה הואיל וחדש נוהג בח"ל ונוהג נמי בשל עכו"ם האיך אנו קונים תבואה מן העכו"ם ולא חיישינן לחדש בשלמא תבואה שנזרעה לפני העומר ונשרשה לפני העומר אתי שפיר שאנו קונין תבואה מן העכו"ם ואוכלין ... אבל תבואה שנזרעה לאחר העומר הא ודאי אסירא עד שיבוא עומר הבא ... ונראה בעיני אני המחבר לפסוק הלכה דחדש ח"ל דרבנן וספיקא דרבנן לקולא דתנן כל קרבנות הצבור והיחיד באים מן הארץ ומחוצה לארץ מן החדש ומן הישן חוץ מן העומר ושתי הלחם שאינם באים אלא מן החדש ומן הארץ[2]. סתם לן תנא דחדש ח"ל דרבנן דאי דאורייתא הי' בא מחוץ לארץ דהא בהא תליא ... ואי משום רבנן דבי רב אשי דאכלי בצפרא בשיבסר קסברי חדש ח"ל דאורייתא ... ההיא לאו ראי' היא דאשכחן דלא בעי תלמוד' לסמוך על רבנן דבי רב אשי בפ' האשה שנתארמלה ... דלא בעו רבנן לסמוך על רבנן דבי רב אשי מפני שפעמים היו טועים. והא דאמר רבינא אמר' לי אם אביך לא הוה אכול אלא בשיבסר נגהי תמניסר סבר לה כר' יהודה וחייש לספיקא. ופי' רבינו שלמה זצ"ל דקסבר חדש ח"ל דאורייתא. ההיא לאו ראי' היא חדא דמצינו לפרש שפיר דסבר דרבנן ומחמיר משום דחייש לספיקא דר' יהודה בארץ. ותו דאפי' לפי' רבינו שלמה. אבוה דרבינא הכי הוי סבר אבל רבינא גופי' שפיר אפשר דסבר דרבנן. ותו הואיל והמשניות והתנאים חלוקים בדבר וחזינן נמי אמוראים דאיכא דעבדי הכי [ואיכא דעבדי הכי] ולא אתמר הלכתא לא כמר ולא כמר ואיכא שעת הדחק דאי אפשר לן שלא לקנות תבואה מן העכו"ם אית לן לסמוך על סתם משנה והתנאים והאמוראים דסברי חדש ח"ל דרבנן ולא חיישי' לספיקא. ... שסומכין על דברי יחיד במקום רבים בשעת הדחק. כש"כ הכא דרבים ורבים נינהו שיש לסמוך עליהם בשעת הדחק. ... אלא ודאי אותם ישראלים שיש להם שדות בח"ל וחורשים לאחר הפסח וזורעים וקוצרים ההיא תבואה ודאי אסורה היא עד שיבוא הפסח לשנה הבאה ויתירנה האיר המזרח כך נראה בעיני אני יצחק ב"ר משה נב"ה:

10. הגהות מיימוניות[3], הל' מאכ"א פ"י, ס"ק ג'
[ג] השיב ר"י [הזקן-ק.מ.] כי החדש בח"ל אסור אבל מספק אין לנו לאסור כי רוב תבואות שלנו נזרעות ונשרשות קודם העומר בין בחרפי בין באפלי ובנורמנדי"א רובן זורעים שבולת [שועל] אחר הפסח ואעפ"כ כיון שאין דלתות מדינה נעולות ויכול לבא שם מצרפ"ת שרובן זורעין קודם הפסח מותר ע"כ. אכן מורי רבינו [מהר"ם רוטנבורג- ק.מ.] מחמיר על עצמו שלא לאכול שעורים מפני שיש מהן נזרעים לאחר הפסח או לפניו בסמוך מאד ואפי' לפי חומרא זו בין פסח וזמן קציר שעורים מותר לאוכלן ע"כ:

11. שו"ת הרא"ש[4] כלל ב סימן א
... ור' יצחק כתב בתשובה, ובספר המצות הביא אותה: מה שאנו שותים שכר שעורים ואוכלים שבולת שועל, סמכינן ארובא שנזרעים קודם העומר. ואבי העזרי כתב עוד טעם אחר להתירא, משום דאיכא שעורים גם משל אשתקד, וודאי כן הוא בכל השנים, סמכינן ארובא. ועתה לפני הפסח נתתי את לבי, יען שעינוי שלהם[5] היה בפרוס הפסח, וגם עת הגריד היה ולא יכלו לחרוש, ומיעוטא דמיעוטא נזרעו לפני הפסח, ולא מלאני לבי לאסור אולי לא ישמעו לי. ואני משיב לשואלים: דרשו מעובדי אדמה, אם יאמרו שהרוב נזרע לפני העומר, מותר, ואם לאו, אסור. וגם אני זכור מנעורי כבר פעמים ושלש, שענוי שלהם היה בפרוס הפסח, שרבותי נהגו איסור, אבל לא הורו הלכה למעשה לאיסור; ואהא סמיכנא ואיני מורה איסור ומוטב שיהיו שוגגים והחרד יפרוש. ומצאתי כתוב בשם הר"ם ז"ל: מה שאנו שותין שכר, יש אומרים משום ספק ספיקא: ספק חדש ספק ישן, ואת"ל חדש, שמא השריש קודם העומר. ... ואתה ותורתך שלום; נאום הצעיר אשר בן הר"ר יחיאל ז"ל.

12. תרומת הדשן[6] סימן קצא
שאלה: יש שנים נמצאו בזמנינו שהשלג והקרח שוהה על פני הארץ סמוך לימי פסח, ואי אפשר אפי' למיעוטיה דעובדי אדמה לזרוע השעורים ושבולת שועל קודם יום הנף העומר, יש לחוש באותה שנה שלא לאכול אותם זרעים ושלא לשתות השכר שעושין מהן משום איסור חדש או לאו?

תשובה: יראה דבכה"ג כל ירא שמים יחוש לעצמו, אבל למחות בהמון העם לאו שפיר דמי, וכן מצאתי שהעתיק אחד מהגדולים מתשובת הרא"ש וז"ל: ... ולא אסרתי, דמוטב שיהו שוגגים ואל יהו מזידים, וכן ראיתי בכה"ג רבים נוהגים איסור אבל לא הורו הלכה למעשה ע"כ. ואע"ג דאשירי מפרש וכן רב אלפס וסמ"ג פסקו, דחדש דאורייתא בזמן הזה, ואפ"ה כתב אשירי דאין להורות לאיסור, ובא"ז הגדול ראיתי דכתב דמדרבנן היא, אכן נדחק מאד ליישב לפי שהעולם אין נזהרין בדבר. ... אם הוא כה"ג שבכל הסביבות שמשם מביאים תבואה הוי השלג והקרח כמו במדינה זו, וכמו שהמדינה רוב שתייתם שכר, שאז קשה להפרישם, בכה"ג אין להורות לאיסור דמוטב יהיו שוגגין כו', כי לא ישמעו כלל הואיל ורוב השתייה אינם עושים אלא משעורים וכיוצא בהם שנזרעו סמוך ליום הנף...

13. טור, יורה דעה סימן רצג, הלכות חדש
כתיב ולחם וקלי וכרמל לא תאכלו עד עצם היום הזה שאסור לאכול מתבואת חמשת המינין עד שיקרב העומר שהוא בי"ו בניסן ואיסור זה נוהג בין בזמן הבית בין שלא בזמן הבית בין בארץ בין בחוצה לארץ בין בשל ישראל בין בשל נכרי ... כתב א"א הרא"ש ז"ל בתשובה ... ולא מלאני לבי לאסור אולי לא ישמעו לי ואני משיב לשואלים ידרשו מאת עובדי האדמה אם יאמרו שהרוב נשרש לפני הפסח מותר ואם לאו אסור וגם אני זוכר מנעורי פעמים ושלש שימי עינוי הנכרים היה בפרוס הפסח שרבותי נהגו איסור אבל לא הורו הלכה למעשה לאיסור ואהא סמכינן ואיני מורה איסור דמוטב שיהיו שוגגין ואל יהיו מזידין והחרד יפריש ע"כ.

IV. שיטת הב"ח והמחלוקת סביבה

14.א. ירושלמי עורלה, פרק ג הלכה ז
... החדש אסור מן התורה בכל מקום: מתניתא דרבי ליעזר דתנינן תמן כל מצוה שאינה תלויה בארץ נוהגת בארץ ובחוצה לארץ וכל [מצוה] שהיא תלויה בארץ אינה נוהגת אלא בארץ חוץ מן הערלה ומן הכלאים. רבי ליעזר אומר אף החדש. מה טעמא דרבי ליעזר (ויקרא כג) בכל מושבותיכם בכל מקום בין בארץ בין בחוצה לארץ. מה מקיימין רבנין טעמא דרבי ליעזר בכל מושבותיכם בחדש שכן יצא בחוץ. רבי יונה בעי קומי רבי יוסי ולמה לא תנינן אף החלה עמהן. אמר ליה לא אתינן מתני' אלא דבר שהוא נוהג בישראל ובגוים. וחלה אינה נוהגת אלא בישראל דכתיב (במדבר טו) ראשית עריסותיכם ולא של גוים:

14.ב. ירושלמי קידושין, פרק א' הלכה ח'
רבי יונה בעא ולמה לא תנינן אף החלה אמר ליה ר' יוסי לא תנינן אלא דברים שנוהגין בישראל ונוהגין בגוים וחלה נוהגת בישראל ואינה נוהגת בגוים מה טעמא (במדבר טו) ראשית עריסותיכם ולא של גוים:

15. תוספות, קידושין ל"ו ע"ב, ד"ה כל מצוה
כל מצוה התלויה בארץ כו' - ... ונראה דחדש נוהג בזמן הזה ולכך יש ליזהר שאם אדם יודע בודאי שהשעורים נזרעו אחר זמן הקרבת העומר דהיינו אחר י"ו בניסן שלא יאכל מהם ומספק אין לאסור כל השעורים כיון דרוב השעורים נזרעו קודם ט"ז בניסן ובירושלמי נמי משמע דחדש נוהג אף בשל עובדי כוכבים דפריך עלה דמתני' דקתני אף החדש אמאי לא תני חלה ומשני לפי שאינה בשל עובדי כוכבים משמע דחדש דקתני במתניתין נוהג בשל עובדי כוכבים.

16. ב"ח[7], טור יו"ד, רצ"ג
ומ"ש בין בשל ישראל בין בשל גוי זה אינו מפורש בתלמוד גם הרי"ף והרא"ש בקידושין ובסוף פסחים וכן הרמב"ם בפרק עשירי מהלכות מאכלות אסורות כתב בסתם דהחדש אסור בחוצה לארץ ומדכתב הרב בפרק י' דהלכות מעשר שני דערלה נוהג אף בשל גוים וגבי חדש לא כתב דנוהג אף בשל גוים אלמא דבחדש אין איסורו אלא בשל ישראל אבל לא בשל גוי, אלא שהתוספות בקידושין כתבו דבירושלמי משמע דחדש נוהג אף בשל גוים ... וכיוצא בזה כתב במרדכי בשם הראבי"ה והמהר"ם וכן כתב הרא"ש בתשובה וכן כתב הסמ"ק ואחריהם נמשכו האחרונים בתשובותיהם וכולם נתלו בדברי ר"י שבתוספות.
אמנם המנהג פשוט במלכותנו לנהוג היתר ואף גדולי תורה שהיו לפנינו מהר"ר שכנא ז"ל מהר"ר שלמה לוריא ז"ל ותלמידיהם לא היו אוסרין ושותין השכר שנעשה מתבואה שלא התירו העומר זולת מקצת חסידים מקרוב נזהרו באיסור זה ואני בימי חורפי בלמדי מסכת קידושין לפני שלושים שנה שמתי אל לבי לעיין בהוראה זו וראיתי שאינה הלכה פסוקה ושאלתי את המאור הגדול כמוהר"ר ליבא בר בצלאל ז"ל והצעתי לפניו מה שהעליתי במצודתי גם לפני שאר גדולי תורה ולא היה מי שסתר את דברי וזה אשר כתבתי על דברי התוספות: ותימה מאי ראיה מביא ר"י מהירושלמי דהא ודאי הוא דהא דפריך לשם אמאי לא תני חלה לאו אדברי רבי אליעזר דאמר אף החדש פריך אלא אתנא קמא דאמר חוץ מן הערלה והכלאיים פריך אמאי לא תני חלה ומשני לפי שאינה נוהגת בשל גוים כמו ערלה וכלאיים דנוהג אף בשל גוים והשתא איכא למימר דחדש אינו נוהג לרבי אליעזר אלא בשל ישראל והא דלא תני רבי אליעזר חלה כדתני חדש היינו משום דבחלה לא פליג אתנא קמא, דתנא קמא נמי מודה דנוהג בשל ישראל אלא דחדש סבירא ליה לתנא קמא שאינו נוהג בחוצה לארץ אפילו בשל ישראל קאמר רבי אליעזר דאף החדש אסור בשל ישראל....
ולכן אין לשום גדול להורות הוראה לאיסור היפך המנהג שנהגו על פי גדולי ישראל להיתר. ומי שרוצה להחמיר לעצמו מדת חסידות הוא ולא יורה לאחרים דלא ליתי לאינצויי. ודוקא במי שהורגל בשאר פרישות ומפורסם לחסיד רשאי לנהוג לאיסור גם בזו...
ואיכא לתמוה טובא אדברי רבינו שלא שם לבו לדבריו [של הרא"ש- ק.מ.] שבפסקיו ואולי לפי שראה שכך היה נוהג לאיסור כמו שכתב בתשובה לכך עלה בדעתו שתשובה זו עיקר דלא כפסקיו אבל אין זה כלום דאף על פי דהחמיר לעצמו אפילו הכי לאחרים אין להורות אלא כפי העולה מן הסוגיה והנח להם לישראל אם אינן נביאים הם בני נביאים ועוד נראה שאפילו הוא פרוש ומחמיר לעצמו אין לנהוג איסור אלא ביושב בביתו אבל אם מיסב בסעודה עם תלמידי חכמים שנוהגין היתר אסור לו לנהוג איסור בפניהם ואין צריך לומר במקום גדולים ממנו.

17. ט"ז[8] יורה דעה סימן רצג
(ב) בין בשל עובד כוכבים. - כ"כ הפוסקים בפי' ומו"ח ז"ל כ' שיש הוכחה ברורה דבשל עובד כוכבים אינו נוהג חדש ... ואני אומר נפשו בטוב תלין אבל לא דק בדברים אלו ... אלא הדבר ברור דאף בשל עובד כוכבים אסור וכמ"ש כל הפוסקים ...
...
(ד) אבל אין להורות לאחרים כו' - אין זה כדאי מלהציל על שאנו רואין חכמי ישראל כמעט רובם אין נזהרין מחדש בשום שנה ולא שייך לומר עליהם מוטב יהיו שוגגים כו' וכבר טרח מו"ח בדבר זה למצוא היתר מצד הירושלמי ... ואנו אין לנו עסק בזה אף אם היה לנו פי' נכון על הירושלמי אין לנו להרים ראש נגד כל הפוסקים ומ"מ נראה לפי ע"ד ללמד זכות הגון על ההיתר בזה דהך איסור דחדש בח"ל הוא פלוגתא דתנאי בפ"ק דקדושין ... בגמרא לא איפסקא הלכתא בזה ... ואם כן יש לנו לדון ולומר דבמדינות אלו שהוא שעת הדחק דחייו של אדם תלוי בשתיית שכר שעורים ושבולת שועל כדאי הוא התנא קמא לסמוך עליו בשעת הדחק כיון דלא איפסקא הלכה בפירוש בגמרא כר"א. ... והפוסקים שלא חשו לשעת הדחק בזה דבארצות שלהם אין זה דחק כל עיקר דהם היו בארצות החמים ובהרבה שנים לא יזדמן שיהיה באותה שנה איסור חדש אבל בארצות שיש בהם קרירות זמן החורף נמשך עד פסח ודאי מודים שיש לסמוך להקל בזה כיון שחייו של אדם תלוי ממש בזה שעיקר שתיה שלהם הוא שכר שעורים וכיוצא בו ...

V. שיטת המשנ"ב וערוך השולחן

18. משנה ברורה סימן תפט, ס"ק מ"ה
... ומ"מ רוב העולם אין נזהרין כלל באיסור חדש ויש שלמדו עליהם זכות לפי שהוא דבר קשה להיות זהיר בזה ולכן סומכין מפני הדחק על מקצת הראשונים שסוברין שחדש בחו"ל אינה אלא מד"ס שגזרו משום א"י ולא גזרו אלא במקומות הסמוכין לא"י כגון מצרים ובבל ויש שלמדו עליהם זכות שסוברין שחדש אינו נוהג אלא בתבואה של ישראל אבל לא בשל עכו"ם ולפ"ז צריך להזהיר לישראלים שיש להם תבואה זרועה בשדות שלהם שינהגו בה איסור חדש. והנה אף שאין בידינו למחות ביד המקילין מ"מ כל בעל נפש לא יסמוך על התירים הללו ויחמיר לעצמו בכל מה שאפשר לו כי להרבה גדולי הראשונים הוא איסור דאורייתא בכל גווני....

19. ערוך השולחן יו"ד סי' רצג,
[ה] ויש מרבותינו הראשונים שפסקו להלכה דחדש בח"ל דרבנן כרבנן דר"א ואלו הם רבינו ברוך בעל התרומות הביאו הרא"ש [תשו' כלל ב'] והאור זרוע הביאו התרומת הדשן [סי' קצ"א] וריב"א בעל התוס' ורבינו אבגדור ומהר"ם מעיל צדק [הביאו אחרונים כמ"ש בט"ז ובמשכנ"י סי' ס"ד] וכן נראה מדברי הראב"ן בספרו בספ"ק דקדושין [שם] וגם במהרי"ל ...

[ו] ועכ"פ הרבה מהראשונים שפסקו דלא כר"א וגדולי אחרונים טרחו למצא טעם לדבריהם והאריכו בפלפולים שקשה לבנות יסוד לדינא ע"פ זה אך עכשיו זכינו שנדפס האור זרוע הגדול והוא ביאר טעמם ונמוקם ... נתגלה לנו טעמי רבותינו המקילים ודברים ברורים הם כשמש בצהרים ואלמלי ראו הגדולים שטרחו למצא היתר לפי גודל הצער מאיסור זה במדינות שלנו לא היו מאריכים בפלפולים אחרי שהדרך ישר לפנינו מגאון קדמון... ועתה ישמח לבבינו ותגל נפשינו ללמד זכות על כלל ישראל ועוד נבאר בזה בס"ד: ...

[יב] כתבו הטור וש"ע סעי' ב' איסור החדש נוהג בין בארץ בין בח"ל בין בשל ישראל בין בשל עכו"ם עכ"ל והנה הרי"ף והרמב"ם לא הזכירו כלל איך הדין בשל עכו"ם ורק רבותינו בעלי התוס' בקדושין [ל"ו ד"ה כל מצוה] הוכיחו מהירושלמי ... דחדש נוהג בשל עכו"ם והסכימו לזה כל רבותינו ופסקו כן להלכה ואחד מגדולי האחרונים [ב"ח] דחה דבריהם ... והנה הביא עוד ראיות להתיר מש"ס דילן ודחו רבים דבריו מכל ראיותיו שבירושלמי וש"ס דילן ויש שקיימו דבריו ואין הכרע בדברים אלה ובוודאי קשה לחלוק על רבותינו בעלי התוס' והרא"ש והרשב"א והר"ן שהסכימו לדבריהם אם לא בראייה ברורה וזאת לא תהיה: ...

[יח] וכל דברים אלו הוא באשכנז ובפולין הסמוך לה דרוב השנים נזרעים קודם הפסח אבל במדינתנו מדינת רוסיא אין כאן ספק כלל דלפני הפסח אין עדיין זמן זריעה כלל אם לא במקרה רחוקה פעם לעשרים שנה ואין לנו שום היתר על חדש ובזה לא שייך לומר על כלל ישראל מוטב שיהיו שוגגין אם הוא איסור דאורייתא וכנגד זה כמעט הוא מהנמנעות ליזהר בזה כי הקציר אצלנו בירח אב וצריכין להמתין שמנה חדשים ... וכמה קשה עלינו להמתין שמנה חדשים מאכילת חטים ושעורים ושבולת שועל שמזה עושים גרויפי"ן וזה כל אכילתנו ומשתיית שכר כל החורף ורק יחידים הזהירים בזה וקשה עליהם כידוע ולכן קמו גדולי חכמי ישראל למצוא התרים הלא בספרתם ורבים בנו על ההיתר שאינו נוהג בשל עכו"ם וההיתר הזה קשה לסמוך ...

[יט] האמנם עתה שזכינו לאור זרוע לצדיק עתה לישרי לב שמחה ואין בזה שום ספק דהעולם סוברים כרבינו ברוך וריב"א ורבינו אביגדור הכהן ורבינו יצחק בעל האור זרוע ורבינו מנחם מעיל צדק ומרדכי גדול ומהרי"ל דחדש בח"ל דרבנן ...

[כ] וכיון דהוי דרבנן הדבר פשוט כמ"ש הגדולים שלא גזרו על מדינות הרחוקות מארץ ישראל דכל מצות התלויות בארץ כשגזרו רבנן על ח"ל לא גזרו רק על המדינות הקרובות לא"י ... והטעם פשוט משום דהמקומות הקרובין זל"ז מוליכין התבואות מזה לזה ואתי לידי קלקול כמובן אבל למה להם לגזור על הרחוקות ויותר מזה דאיך יגזורו על המדינות הרחוקות כשלנו שנצטרך להמתין יותר מחצי שנה מזמן הקציר דבר שאין הציבור יכולין לעמוד בו הא קיי"ל דאין גוזרין גזירה על הציבור בדבר שאין יכולין לעמוד בו ... ולכן כל בית ישראל נקיים ולא נכשלו באיסור ח"ו:

[כא] ולפ"ז לשיטת רבותינו אלה הוי היתר גמור אפילו בקרקע של ישראל והגדולים שהעמידו ההיתר מפני שאינו נוהג בשל עכו"ם בח"ל כתבו מפורש דשדות של ישראל אסורות ואנן הא קא חזינן הרבה שדות של ישראל שזורע ישראל ולא נהגי באיסור חדש וזהו הרבה במדינות אלה ומכמה דורות נהגו כן אבל לדברינו דאנו סוברים כשיטה זו א"ש ...

VI. חסידים ומתנגדים

20. ביאור הגר"א יורה דעה סימן רצג
... וגם מ"ש בשם ב"ח הב"ח כשיטתו דס"ל אינו נוהג בשל עובדי כוכבים וכבר הכו על קדקדו כל האחרונים ושגגה יצאה מתחת ידו...

21. שו"ת ציץ אליעזר חלק כ סימן מ
א. באיסור חדש בחו"ל לחו"ל ולארץ. ...
אודות המדובר בספר תשובות והנהגות להגר"מ שטרנבוך שליט"א סימן תרנ"ו אודות איסור חדש בשל נכרים בחו"ל ומביא שם שהבעש"ט אכל חדש, וכי שמע על עוד צדיקים ואדמורי"ם שנהגו להקל, וכן שפורסם שהחסידים מקילים בזה, וחותר למצוא המלצות ולתלות שנהגו כך לפי המצב דאז.
לדעתי נראה כמעט ברור שנהגו כך עפ"י הוראתו להיתר של הב"ח בטור יו"ד סימן רצ"ג באשר היה המרא דאתרא דעירו של הבעש"ט היא מז'בוז, ולאחר מיכן גם המרא דאתרא דבעלזא (ועבור כך הבעלזאים נוהים אחריו בפסקיו). ומה גם שהב"ח שם מזהיר ובא שאין לשום גדול להורות הוראה לאיסור היפך המנהג שנהגו עפ"י גדולי ישראל להיתר כדיעו"ש. ...
[1] ר' יצחק ב"ר משה מוינה (1180-1250 לערך). תלמיד הראבי"ה, רבו של המהר"ם מרוטנבורג. הספר מכיל פסקים, פירושים ותשובות לפי נושאים, בערך לפי סדר המסכתות. בנו, ר' חיים, קיצר את ספרו הגדול של אביו. ספרו נקרא 'אור זרוע הקצר' או 'סימני או"ז', בניגוד לספר המקורי שכונה 'אור זרוע הגדול'. אור זרוע 'הגדול' נדפס לראשונה במאה הי"ט [1862, 1884-1890].
[2] מנחות ח,א "כל קרבנות הציבור והיחיד--באים מהארץ ומחוצה לארץ, מן החדש ומן הישן: חוץ מן העומר ומשתי הלחם, שאינן באים אלא מן החדש ומן הארץ..."
[3] ר' מאיר ב"ר יקותיאל הכהן מרוטנבורג (1260-1298), תלמיד מובהק של המהר"ם מרוטנבורג, שימש אותו בשנים שהיה במאסר, עד פטירתו בכלא בשנת 1293. כתב הגהות על עשרה ספרים ביד החזקה לרמב"ם (להוציא זרעים, עבודה, קרבנות וטהרה) ובהן פסקי חכמי צרפת ואשכנז. מת על קידוש השם, בעירו רוטנבורג, עם משפחתו, תלמידיו ובני הקהילה במהלך 'פרעות ריינדפליש'. חבריו ותלמידיו השלימו את החיבור לאחר שנרצח, ויתכן שזוהי סיבת הנוסחים השונים.
[4] רבנו אשר בן יחיאל (1250, גרמניה- 1327, טולדו, ספרד) מגדולי אשכנז שעבר לספרד ב-1304.
[5] "התענית" הינה התקופה שבין יום רביעי של האפר (46 יום קודם הפסחא) לבין יום שבת הקדוש שלפני יום ראשון בו חל חג הפסחא. תקופת התענית נמשכת תמיד 40 ימים, מאחר וימי ראשון אינם נספרים כחלק מימי התענית מהיותם יום קדוש. התענית הינה זמן בו מתכוננים לשבוע הקדוש בו מזכירים את האירועים שקדמו לצליבתו של ישו. להרחבה: http://en.wikipedia.org/wiki/Lent
[6] רבי ישראל בן פתחיה איסרליין (1390, רגנסבורג- 1460, וינה-נוישטט). רוב השאלות בספר הומצאו לשם לימוד ופסק. בחלק א' של הספר ישנן שנ"ד שאלות כמניין דש"ן.
[7] רבי יואל סירקיש (1561, לובלין - 1640, קרקוב).
[8] הרב דוד הלוי סגל (1586, לודמיר-1667, לבוב), חתנו של הב"ח.